در راستای انسجامبخشی به حمایت از شرکتها و مؤسسات دانشبنیان و رفع موانع فعالیت آنها، بهموجب بند «الف» ماده (8) قانون جهش تولید دانشبنیان، شورای راهبری فناوریها و تولیدات دانشبنیان به شرح ذیل تشکیل شده است:
"عبارت «شورای راهبری فناوریها و تولیدات دانشبنیان متشکل از رئیسجمهور (رئیس شورا)، معاون علمی و فناوری رئیسجمهور (نایبرئیس شورا)، وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، وزیر صنعت، معدن و تجارت، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، وزیر امور اقتصادی و دارایی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، وزیر جهاد کشاورزی و چهار نفر از اعضای کمیسیونهای آموزش، تحقیقات و فناوری، صنایع و معادن، اقتصادی و کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست به انتخاب مجلس شورای اسلامی به عنوان ناظر» جایگزین عبارت «شورایعالی علوم، تحقیقات و فناوری» میشود."
بر این اساس، شورای راهبری فناوریها و تولیدات دانشبنیان در جلسه مورخ 1401/4/9 شرح وظایف و آییننامه داخلی خود را به شرح ذیل تصویب کرد:
شرح وظایف و آییننامه داخلی شورای راهبری فناوریها و تولیدات دانشبنیان
ماده 1- تعاریف
شورا: شورای راهبری فناوریها و تولیدات دانشبنیان
قانون دانشبنیان: قانون حمایت از شرکتها و مؤسسات دانشبنیان و تجاریسازی نوآوریها و اختراعات مصوب 1389 و اصلاحات و الحاقات بعدی آن؛
قانون جهش: قانون جهش تولیدات دانشبنیان مصوب 1401.
ماده 2- وظایف شورا به شرح ذیل است:
1. سیاستگذاری در خصوص نحوه تشخیص و حمایت از شرکتهای دانشبنیان و نظارت بر اجرای قانون دانشبنیان؛ (ماده 8 قانون جهش)
2. سیاستگذاری در راستای توسعه اقتصاد دانشبنیان و رفع موانع، تقویت و توسعه شرکتها و مؤسسات دانشبنیان؛ (ماده 8 قانون جهش)
3. تصویب و ابلاغ طرحهای اولویتدار مرتبط با اقلام راهبردی و طرحهای توسعه توانمندیهای فناورانه و تولید داخل در حوزههای فعالیت دستگاههای اجرایی؛ (ماده 1 قانون جهش)
4. بررسی و تصویب برنامه حمایتی دستگاههای اجرایی در انطباق با اهداف قانون دانشبنیان و تعیین تکالیف آنها در حمایت، توسعه و بهرهگیری از ظرفیت شرکتها و مؤسسات دانشبنیان؛ (مواد 1 و 8 قانون جهش)
5. تعیین اهداف کمّی اجرای قانون دانشبنیان و همچنین مأموریت دستگاههای اجرایی در تحقق اهداف اقتصاد دانشبنیان در چارچوب قوانین و مقررات مربوطه؛ (مواد 1 و 20 قانون جهش)
6. تعیین سیاستها و راهبردهای حمایتی و تشویقی با هدف توسعه شرکتها و مؤسسات دانشبنیان؛ (ماده 8 قانون جهش)
7. سیاستگذاری و نظارت بر توسعه نظام تأمین مالی اقتصاد دانشبنیان با تمرکز بر همافزایی میان فعالیتهای صندوقهای پژوهش و فناوری و صندوق نوآوری و شکوفایی و همچنین استفاده از منابع صندوق توسعه ملی در توسعه اقتصاد دانشبنیان؛ (مواد 1و 4 و 8 و 12 و 17 قانون جهش)
8. تصویب ساختار فعالیت کارگروه تولید بار اول و سیاستگذاری و نظارت بر عملکرد آن؛ (ماده 10 قانون جهش)
9. تصویب سازوکار تشخیص مصادیق رقابت بین شرکتها و مؤسسات دانشبنیان و وزارتخانهها، سازمانها و شرکتهای دولتی و مؤسسات و نهادهای عمومی غیردولتی و همچنین ارجاع موارد تخلف به نهادهای مسئول نظارت و پیگیری؛ (ماده 10 قانون جهش)
10. سیاستگذاری در خصوص رفع موانع توسعه صادرات محصولات شرکتها و مؤسسات دانشبنیان با تأکید بر جهتدهی به کمکهای فنی و اعتباری خارجی و توسعه ابزارهای مالی موردنیاز؛ (ماده 17 قانون جهش)
11. تصویب معیارهای مربوط به اندازهگیری و تقویت سرمایهگذاری بنگاههای بزرگ اقتصادی و بخش خصوصی در تحقیق و توسعه اثربخش و سازوکارهای متناسب با زیستبوم نوآوری و همچنین نظارت بر نحوه تخصیص اعتبار مالیاتی به این بنگاهها؛ (بند ب ماده 11 قانون جهش)
12. تصویب سازوکارهای مربوط به افزایش سرمایهگذاری سازمانهای توسعهای، بانکها و مؤسسات اعتباری در حوزه دانشبنیان با مشارکت صندوق نوآوری و شکوفایی در طرحهای توسعه فناوری مصوب؛ (ماده 17 و 18 قانون جهش)
13. تصویب نحوه بهرهمندی واحدهای پژوهشی، فناوری و مهندسی مستقر در پارکهای علم و فناوری و شهرکهای فناوری از مزایای قانون دانشبنیان به پیشنهاد وزارتین علوم و بهداشت؛ (ماده 8 قانون جهش)
14. تسهیل فرایندهای توسعه زیرساختها و مجوزهای موردنیاز برای استقرار و فعالیت شرکتهای دانشبنیان و فناور با هماهنگی دستگاههای ذیربط. (ماده 6 قانون جهش)
تبصره 1- مصوبات شورا برای کلیه دستگاههای اجرایی کشور لازم الاجرا است.
تبصره 2- دبیرخانه شورا در معاونت علمی و فناوری رئیسجمهور تشکیل و جلسات شورا مطابق قانون حداقل ماهی یکبار برگزار میشود. دبیر شورا با حکم نایب رئیس شورا منصوب میشود.
تبصره 3- جلسات شورا با حضور اکثریت اعضا رسمیت داشته و رأی اکثریت اعضای حاضر در جلسه مبنای تصمیمگیری خواهد بود. در صورت تساوی آراء، رأی رئیس جلسه مرجع خواهد بود. مصوبات شورا با امضای رئیسجمهور و توسط دبیرخانه به دستگاهها ابلاغ خواهد شد.
تبصره 4- در اجرای بند (ت) ماده 8 قانون جهش با موضوع فعالیت شورا به عنوان هیأت امنای صندوق نوآوری و شکوفایی موضوع ماده (5) قانون دانشبنیان، دبیرخانه هیأت امنای صندوق در معاونت علمی و فناوری رئیسجمهور مستقر شده و دبیر هیأت امنای صندوق با حکم نایب رئیس هیأت امنا منصوب میشود.
ماده 3- به منظور پیشنهاد سیاستها و اقدامات اجرایی و همچنین پیگیری و اجرای مصوبات شورا و تدوین سازوکار لازم برای اجرای قانون، کارگروه دائمی با اعضای ذیل تشکیل میشود:
الف: معاون علمی و فناوری رئیسجمهور (رئیس کارگروه)؛
ب: معاون وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح؛
پ: معاون وزارت علوم، تحقیقات و فناوری؛
ت: معاون وزارت صنعت، معدن و تجارت؛
ث: معاون وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی؛
ج: معاون وزارت امور اقتصادی و دارایی؛
چ: معاون وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات؛
ح: معاون وزارت جهاد کشاورزی؛
خ: معاون وزارت آموزش و پرورش؛
د: معاون سازمان برنامه و بودجه کشور؛
ذ: رئیس انجمن صنفی صندوقها و نهادهای سرمایهگذاری خطرپذیر؛
ر: معاون بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران؛
ز: رئیس هیأت عامل صندوق؛
ژ: دو نفر صاحب نظر در حوزه شرکتهای دانشبنیان به پیشنهاد کارگروه و حکم رئیس کارگروه؛
س: یک نفر صاحب نظر به پیشنهاد اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران و حکم رئیس کارگروه.
تبصره- نمایندگان محترم مجلس که بهعنوان عضو ناظر در شورا حضور دارند، توسط دبیرخانه به جلسات کارگروه دعوت میشوند.
ماده 4- بمنظور پیشنهاد سیاستها و اقدامات اجرایی، کارگروه موظف است اقدامات ذیل را در چارچوب سیاستها و اولویتهای شورا انجام دهد:
1. تدوین حوزههای فعالیتهای دانشبنیان و معیارهای تشخیص مصادیق و نظارت بر ارزیابی شرکتهای دانشبنیان توسط معاونت علمی و فناوری رئیسجمهور؛
2. تصویب مزایا، امتیازات و تسهیلات عنوانشده در قانون دانشبنیان برای شرکتها و مؤسسات دانشبنیان متناسب با ویژگیها و انواع آنها؛
3. شناسایی موانع و مشکلات توسعه شرکتها و مؤسسات دانشبنیان و پیشنهاد راهکارهای رفع آنها به شورا؛
4. پیگیری مأموریت دستگاههای اجرایی و شناسایی اقلام راهبردی و طرحهای توسعه توانمندیهای فناورانه و تولید داخل در حوزههای فعالیت آنها در چارچوب مصوبات شورا؛
5. بررسی برنامههای حمایتی موجود و طراحی برنامههای حمایتی جدید در تعامل با دستگاههای اجرایی در جهت انطباق آنها با اهداف قانون دانشبنیان؛
6. بررسی و تعیین موارد تخلف مربوط به رقابت میان شرکتها و مؤسسات دانشبنیان و وزارتخانهها، سازمانها و شرکتهای دولتی و مؤسسات و نهادهای عمومی غیردولتی و اعلام آنها به شورا؛
7. تدوین برنامههای حمایتی در جهت پشتیبانی و رفع موانع توسعه صادرات محصولات شرکتها و مؤسسات دانشبنیان در تعامل با دستگاههای مسئول به ویژه با تأکید بر جهتدهی به کمکهای فنی و اعتباری خارجی و توسعه ابزارهای مالی موردنیاز؛
8. تعیین مصادیق سرمایهگذاری مستقیم و غیرمستقیم بنگاههای بزرگ اقتصادی و بخش خصوصی در تحقیق و توسعه اثربخش و فعالیتهای نوآورانه در چارچوب معیارهای مصوب شورا؛
9. اعطاء و لغو مجوز، هدایت و نظارت بر فعالیت صندوقهای پژوهش و فناوری و تصویب ضوابط فعالیت آنها در چارچوب اساسنامه و مصوبات شورا در تعامل با صندوق نوآوری و شکوفایی؛
10. تدوین ضوابط بهرهمندی واحدهای پژوهشی و فناوری مستقر در پارکهای علم و فناوری و شهرکهای فناوری از مزایای قانون دانشبنیان و ارزیابی این واحدها به پیشنهاد وزارتین علوم و بهداشت؛
تبصره- رئیس دبیرخانه کار گروه با حکم رئیس کارگروه منصوب میشود.
ماده 5- دبیرخانه کارگروه که در معاونت علمی و فناوری رئیسجمهور مستقر است، وظایف ذیل را برعهده خواهد داشت:
1. تنظیم برنامه و دستورجلسات کارگروه و شورا؛
2. تصمیمسازی، تدوین برنامههای توسعهای و پشتیبانی کارشناسی و اجرایی برای شورا و کارگروه در حوزه وظایف آنها؛
3. برنامهریزی برای اجرای مصوبات شورا و کارگروه از طریق هماهنگی با دستگاههای اجرایی مسئول؛
4. پیگیری و نظارت بر اجرای مصوبات شورا و ارائه گزارشات دورهای به کارگروه و شورا؛
5. تنظیم برنامههای پنجساله توسعه اقتصاد دانشبنیان و ارائه آن به شورا و کارگروه جهت تصویب و ابلاغ؛
ماده 6- معاونت علمی و فناوری رئیسجمهور موظف است، بر اساس موارد مندرج در این آییننامه، اصلاحات مربوط به آییننامه اجرایی قانون دانشبنیان و سایر قوانین و مقررات مرتبط را تنظیم و برای تصویب به هیأت وزیران ارسال کند.